Norrby, sevärdheter

Bezienswaardigheden

De glasfabrieken.
Er zijn in dit gebied van Zweden veel glasfabrieken. Reijemyre, Orrefors, Pukeberg, Kosta Boda, Skrufs Glasbruk en meer. Bezoek de oude en goed bewaarde fabrieken. Voel hoe het vroeger was, leer hoe glas gemaakt wordt en zoek naar koopjes in de fabriekswinkels.

Tåkern is een van de mooiste vogelmeren van Noord Europa. Rondleiding met gidsen van april tot oktober.

Omberg is een berg, gelegen ten noorden van Ödeshög, dichtbij het meer Vättern. Met een mooi oerbos, wandelroutes en mooie uitzichten, is Omberg een populaire excursie. Aan de voet van de berg ligt Alvastra, de ruines van één van de oudste nonnenkloosters van het land. Niet ver hier vandaan vindt u Strand, het huis van de schrijfster Ellen Key.

Övralid was het huis van de dichter Verner von Heidestam. Het is bewaard zoals hij het heeft achtergelaten en is open voor bezoekers.

Golfbanen zijn er voldoende om tussen te kiezen. De dichtstbijzijnde baan is de Tranås Golf club, met een mooi uitzicht over het meer Sommen.

Tel. 0046 140 311661.

Tochtjes met de stoomboot zijn mogelijk vanuit de haven van Tranås, over het meer Sommen. Voor boeking en informatie kunt u bellen met het Tranås toeristen bureau tel. 0046 140 68333.

Vissen is prachtig in dit gevarieerde landschap met zo veel meren. Norrby heeft visrecht op onze 2 meren Sundsjön en Välen. Maar wilt u vissen op het Sommen, op bijvoorbeeld zalmforel of rode forel (röding, een delicatesse uit het Sommen), of op één van de andere meren, dan kunt u een viskaart kopen bij de toeristenbureaus in Östergötland en Småland.